Virussen
     
Home Page

Beveilgingsprincipes

Indringers

Virussen

Maatregelen (1)

Maatregelen (2)

Maatregelen (3)

Security check pagina

Risico management

 

Virussen
De eerste voorlopers van de huidige virussen werden al rond 1960 door enkele wetenschappers ontwikkeld. Het betrof experimenten met programma's die zich automatisch over een netwerk konden verspreiden om bepaalde taken op de aangekoppelde computers te activeren. Deze techniek werd verder opgepakt en verbeterd in de universitaire wereld. Waarbij het in eerste instantie de sport was om een programma te maken dat zich ongezien en ongemerkt snel kon verspreiden. Om de verspreiding te kunnen constateren kreeg het programma een onschuldige payload mee met vaak een ludiek karakter.
Uit die tijd dateert ook de term computer virus, naar analogie met de eigenschappen van een biologisch virus. Zowel computer virussen als biologische virussen zijn klein, onopvallend, hebben een gastheer nodig om zich te vermenigvuldigen, zijn soms onschuldig maar hebben meestal een vernietigende werking.
Als vanaf 1980 ook steeds meer PC's in de privť sector beschikbaar komen wordt de diskette het geŽigende medium om virussen over te brengen. Er komen dan ook steeds meer virussen die een kwaadaardige payload hebben.
visitors.

Wat is een virus
Globaal gezegd: een virus is een stukje software dat zichzelf vermenigvuldigt door een besturingssysteem of programma of document te infecteren. Het kan tevens een aantal instructies uitvoeren wanneer er iets specifieks gebeurt. Bijvoorbeeld indien een bepaalde datum bereikt wordt, er een aantal dagen verstreken is sinds de infectie of heel simpel als de PC wordt aangezet. Bekend zijn het wissen van de harddisk, het laten stuiteren van een balletje op het scherm of het schrijven van een bepaalde tekst op het scherm. Het is echter heel goed mogelijk dat u helemaal niets ziet. Zonder dat u het merkt kan een virus al heel wat onheil hebben verricht. Echter er zijn geen virussen die uw monitor opblazen, uw harddisk doen smelten of u fysiek aanvallen. Verder dient men zich bewust te zijn voor de de zogenaamde virus-hype. Stel uw PC doet dingen waar uw geen verklaring voor heeft. Uw vraagt aan een kennis of buurman, waarvan uw zijn kennis hoog acht, eens te kijken. Meer dan eens wordt de schuld gelegd bij een virus, ondanks dat de virusscanner niets aangeeft. Vaak worden er oplossingen gezocht in het opnieuw installeren van de PC of de problemen worden gelaten zoals ze zijn, met als gevolg dat de computer of wel niet meer functioneert of wel met rust wordt gelaten. Laten we eens wat dieper ingaan op een virus:

Soorten virus
Trojan Horse
Een Trojan Horse is een, meestal kwaadwillend, programma dat zich hecht aan een ander programma en zo ongemerkt een computer systeem binnendringt. Het kan zichzelf niet opstarten, maar wordt telkens geactiveerd als het geinfecteerde programma wordt opgestart. Een Trojan Horse vermenigvuldigt zichzelf niet, dit in tegenstelling tot een virus programma.
Worm.
Worm staat voor "Write once, read many". Een worm is een programma dat zichzelf kan verspreiden naar andere systemen vanuit zijn huidige plaats. Het doet dit evenwel zonder andere programma's te infecteren, dit in tegenstelling tot een virus. Meestal verspreidt een worm zich via netwerk connecties (gedeelde folders). Evenals een virus heeft een worm over het algemeen een payload die kwaadaardig is.
Hoax
Een hoax is een bericht dat opzettelijk de wereld is ingestuurd om zoveel mogelijk onrust en verwarring te veroorzaken. Op het Internet betreft het vaak geruchten over niet bestaande virussen of andere niet bestaande problemen. Hoaxes vervuilen wel het openbare internet en soms bedrijfs netwerken omdat ze de ontvanger oproepen om het bericht door te sturen naar zoveel mogelijk mensen.

Symptomen van een virus-infectie.
Bij een virusinfectie wordt vaak meteen gedacht aan beschadiging van bestanden en software. Er zijn virussen die inderdaad direct kwaadaardig zijn nadat ze een computer geinfecteerd hebben en meteen hun desastreuze werk uitvoeren. Een virus heeft echter een werkend systeem nodig om zich te kunnen verspreiden. Daarom zullen de meer succesvolle virussen zich eerst zoveel mogelijk verspreiden voordat ze hun payload activeren.